TOP

KAY BOJESEN - TRÆLEGETØJETS MESTER

Kay Bojesens far, Ernst Bojesen, indså tidligt, at Kay ikke skulle gå i skole, og sendte ham derfor i lære hos en købmand i St. Heddinge. Efter at Kay havde afsluttet sin læreplads indså faren dog endnu engang, at dette ikke var rette vej for hans søn, der viste stort kunstnerisk talent, og han fik derfor oprettet en ny læreplads, denne gang hos den anerkendte sølvsmed Georg Jensen. Kay viste hurtigt store evner inden for sølvsmedjefaget og i 1919 købte hans far et sølv- og guldsmedeværksted i det indre København, hvor Kay blev gjort til partner.

Kay Bojesen ønskede, at sølvet skulle produceres til almindelige menneskers hverdagsbrug, hvilket gik i opfyldelse, da han vandt førstepræmien Grand Prix for sit enkle sølvbestik fra 1938 på Triennalen i Milano i 1951; heraf navnet Grand Prix, som i dag også bliver produceret i rustfrit stål. Kay var yderst opfindsom og havde mange jern i ilden og i 1922 debuterede han som legetøjsudstiller ved Foreningen for Kunsthåndværkets opvisning på Charlottenborg. Her vandt han en førstepræmie for sin damptromle, et skib samt en dragon til hest. Sidenhen kørte Kay Bojesen et parallelt løb med træ og sølv og viste flere gange, at de to materialer sagtens kunne suppleres med positivt resultat.

I 1930'erne dannede Kay Bojesen selskabet Bojesen Modeller, og fra da af begyndte produktionen af trælegetøj at tage fart. Da Georg Jensen i 1935 åbnede sin treetagers butik i New York, kunne man også finde Kay Bojesen legetøj på hylderne, Boysen Toys, hvor især træklodserne var meget populære.

I 1950'erne producerede Kay Bojesen træfigurfamilien Abe, Bjørn og Elefant, som også kan købes i butikkerne den dag i dag. Det storslåede træeventyr sluttede med kaninen, der blev skabt et år før Kay Bojesens død. Da han døde, havde han produceret omkring 2.000 forskellige produkter, hvilket vidner om en helt enestående fantasirigdom og skabertrang, der sjældent er set lige.

Bjørnen - Reworked jubilæumsudgave

I 2022 kan bjørnen fejre sin 70-års fødselsdag. Derfor lanceres bjørnen i en Reworked jubilæumsudgave med fokus på ansvarlighed i håndværk og design. I fremstillingsprocessen af hver bjørn bruges det resttræ, der er tilgængeligt på dagen. Det betyder, at ikke to bjørne er ens, hvilket gør dem unikke og deres helt egne.

Hver bjørn er skabt i hånden med kærlighed og omhyggelighed, præcis som da den blev skabt for første gang i 1952.

Køb her

Aben, alle kender

Den folkekære abe

Kay Bojesens populære træabe blev designet i 1951. Aben blev oprindeligt skabt som en knage, men Kay Bojesen indså snart, at den kunne meget mere end det.

Med en færdigproduceret abe søgte Kay Bojesen, at få den godkendt som souvenir i Udvalget for Bedre Turistvarer, men fik afslag med begrundelsen, at der ikke fandtes aber i den danske natur. Hertil svarede Kay med sin skønne humoristiske sans, at han kendte flere danske abekatte, men at han havde aldrig set en havfrue i de danske farvande.

Køb her

De elskede træklassikere

Image without a name

SANGFUGLENS MANGE FARVER

Kay Bojesens sangfugl blev oprindeligt designet i 1950'erne, men det var først i 2012, at hele syv sangfugle så dagens lys og blev sat i produktion, efter at de oprindelige tegninger havde været gemt væk i mere end 60 år. Sangfuglene fås i flere forskellige farver og har alle fået tildelt et navn, som passer til den enkelte fugls unikke personlighed.

KØB HER
Image without a name

KAY BOJESENS VENLIGE BJØRN

Kay Bojesens bjørn blev skabt i 1952, hvor den kom til verden med åbne arme. Kay var blevet inspireret af bjørneungen Ursula, der blev født i København ZOO og som var for lille til at bo sammen med de voksne bjørne. Derfor valgte ZOO-inspektøren at have ungen boende hjemme hos sig selv, indtil den blev stor nok til at leve blandt de andre bjørne.

KØB HER
Image without a name

MENNESKENE I DEN TRAVLE BY

De fleste af Kay Bojesens menneskelige træfigurer er oprindeligt skabt i 1940'erne og har alle et erhverv at udføre. Der er politimanden, postmanden, marinen, kokkepigen - og ikke mindst de tre populære garder. Alle figurerne er enkle og minimalistiske, men formår alligevel at være fulde af liv og sjæl, hvilket vidner om Kay Bojesens unikke evne som legetøjsskaber.

KØB HER

Elefanten

Elefanten med det godmodige udtryk blev introduceret til træfigur-familien i 1953.

Med bevægelige ben og snabel fremgår det tydeligt, at elefanten oprindeligt var tiltænkt som legetøj frem for udsmykning, som den primært bruges til i dag. Grundet de runde, organiske former formår træelefanten næsten at se blød ud, og man får lyst til at ae og røre ved den.

KØB HER

Flodhesten

Kay Bojesens muntre flodhest fra 1955 kan ikke andet end bringe smilet frem på dine læber med sit venlige og glade udtryk.

Flodhesten blev oprindeligt designet til at holde styr på blyanten, hvilket Kay Bojesen selv brugte den til. Senere har flodhesten fået et nyt familiemedlem med sort tavlemaling, så der kan skrives små, hyggelige beskeder på den.

KØB HER

Grand Prix bestikserien

Bestikserien Grand Prix blev designet af Kay Bojesen i 1938, men fik først tildelt navnet i 1951 efter at serien vandt førstepræmien Grand Prix på Triennalen i Milano. I starten var bestikserien udelukkende af sølv, men er efterfølgende også blevet tilgængelig i det mere praktiske materiale, rustfrit stål.

KØB HER

Børnebestikket

Kay Bojesens bestik til børn er klassisk og tidløst design, som vedbliver med at bringe glæde til både store og små design-elskere.

Hankeskeen og madskubberen blev designet, efter at Kay Bojesen havde oplevet sin egen søn Ottos besværligheder med at manøvrere bestikket under aftensmaden. Hankeskeen er nem at gribe om, og med madskubberen lærer barnet at anvende to stykker bestik på samme tid.

KØB HER

Kay Bojesen interiør

Image without a name

Kay Tallerkener

Kay tallerkenen fremstår med et minimalistisk og funktionalistisk formsprog, der tydeligt udspringer fra Kay Bojesens store begejstring for funktionalismen. Tallerkenerne er designet med samme form som et Kay Bojesen sølvfad fra 1930'erne.

KØB HER
Image without a name

VISTA VASE & LYSESTAGE

Vista lysestagen blev oprindeligt designet i 1950'erne, dengang i sølv. Sidenhen er materialet blevet ændret til rustfrit stål. Vasefunktionen blev i samme omgang tilføjet som en ekstra finesse, der gør den æstetiske stage yderst funktionel.

KØB HER
Image without a name

KONGELIG GARDER

Den populære garderserie i træ, der blev skabt af Kay Bojesen i forbindelse med Kong Christian X's 70-års fødselsdag, er også tilgængelig i en udgave af poleret stål, som giver et helt andet udtryk. Garderen fås ligeledes i en udgave med flag til festlige lejligheder.

KØB HER