TOP

Bjørn Wiinblad

Bjørn Wiinblad blev født i 1918 og voksede op med sin politisk aktive familie på Østerbro. Faren var ud over politiker også typograf, og han fik Bjørn Wiinblad til at starte i typograflære i 1935.

Fra 1940-1943 gik han på Det Kongelige Danske Akademi. Her introducerede en ven fra Akademiet den unge Wiinblad for arbejdet med keramik. Wiinblad blev aldrig ferm til keramikfremstillingen, men han brillierede med udsmykningen med sin enestående farvefornemmelse. Wiinblad brugte to år på at lære de keramiske dekoreringsteknikker på Lars Sybergs værksted, hvilket ledte til hans første udstilling i 1945, hvor han fremviste sine keramiske værker og naturalistiske portrætter m.m. Udstillingen blev en stor succes og fik positiv omtale i datidens dagblade. Anmelderne lagde bl.a. vægt på, hvor meget Wiinblad adskilte sig fra datidens andre kunstnere, hvor især den politiske Cobra-bevægelse var stærkt fremherskende. Men Wiinblad var apolitisk, han ønskede at vise skønheden i sine eventyrlige værker.

I 1946 blev Wiinblad tilknyttet Nymølle fajancefabrik, hvor hans karakteristiske drømmeverden tog form. Det passede Wiinblad godt at være tilknyttet Nymølle, da han ønskede at hans værker skulle være tilgængelig for alle, der måtte ønske at erhverve en platte, figur m.m. Bjørn Wiinblad var igennem hele sin kunstneriske karriere inspireret af den orientalske stil, og hans formsprog og motiver adskilte sig markant fra det nordiske stilrene design. Hans streg var sprudlende, fabulerende og eventyrlig og gennemsyret af livsglæde og energi. Wiinblad var i sandhed en tusindkunstner med en evne til at omfavne fagets mange muligheder. Han tegnede scenografi og kostumer til Det Kongelige Teater, til Pantomimeteatret samt teatre rundt i hele verden. Han tegnede plakater, julemærker, frimærker, dekorerede restauranter, hele krydstogtsskibe og meget mere. Især hans plakater for Tivoli var en stor succes, og gav Wiinblad en indtjening, som tillod at han i 1952 kunne åbne eget værksted. I 1957 indgik Wiinblad et succesfuldt samarbejde med tyske Rosenthal, som varede indtil hans død i 2006.

Humor & farverigdom

Bjørn Wiinblad var en multikunstner med en uovertruffen evne til at gribe livets mange muligheder og eventyr.

Med en detaljerigdom og farveforståelse som ingen anden brød han med dansk designs stramme og nordiske stil og gik sin helt egen vej.

KØB HER
Image without a name

EVA

Eva-kollektionen er skabt på baggrund af Bjørn Wiinblads Eva-figurer. Eva er smilende og med stor, farverig personlighed, der smitter af på atmosfæren i rummet. Klæderne er fyldt med detaljer i glade nuancer. Ligesom Bjørn Wiinblad, er Eva indbegrebet af en livsglad og drømmende sjæl.

KØB HER
Image without a name

SYMPHONY

Symphony er inspireret af musikkens evne til at skildre følelseslivets mange facetter. Flere af værkerne hedder Magic, som passer ideelt til udformningen og detaljerigdommen, der lader tankerne drage mod Aladdins eventyrlige verden. Eventyret om Aladdin var det første, som Wiinblad illustrerede.

KØB HER
Image without a name

HURRICANE

Bjørn Wiinblads Hurricane-serie er både eventyrlig og ekstravagant med materialer i messing og glas samt krom og glas. Hurricane lysestagerne efterlader en magisk stemning i rummet, når lysene i dem tændes, som kalder på nærvær og hyggeligt samvær med familie og venner.

KØB HER