TOP

Børge Mogensen

Børge Mogensen blev født i 1914 og blev udlært som møbelsnedker i 1934. Sidenhen blev han uddannet som møbelarkitekt på Arkitektskolens møbellinje, hvor han blev undervist af Kaare Klint, som han i årene 1930-42 også arbejdede for på Klints tegnestue. Børge Mogensen var den første, der kombinerede møbelsnedkerfaget med en akademisk dimension, hvilket medvirkede at han kunne tiltræde stillingen som leder af FDB-kontoret i årene 1942-50 med stor viden og erfaring. Da han forlod stillingen for at skabe egen tegnestue, forlod han en virksomhed, hvor alle led fra salg til design var optimerede og under kontrol. Derudover havde han skabt en stor møbelkollektion, hvor et internationalt gennembrud så småt var begyndt at tage fart. 

Med egen tegnestue etablerede Børge Mogensen i 1952 et samarbejde med Andreas Graversen, der overtog Fredericia Furniture A/S i 1955. De to fandt hurtigt melodien sammen og udviklede et stærkt venskab, som blev drevet af et fælles ønske om, at skabe enkle, men funktionelle møbler. Det blev et succesfuldt samarbejde, hvor Mogensen skabte nogle af sine mest anerkendte designs, der stadig florerer på auktioner den dag i dag. Ikke som samlerobjekter, men som brugbart og funktionelt design til hverdagen – præcist som Mogensen gerne ville have det.

THE CANVAS CHAIR

The Canvas Chair fra 1970 demonstrerer Børge Mogensens designfilosofi, nemlig at skabe funktionelt design med fokus på det enkle i naturlige materialer.

Stolen blev produceret indtil 1975, hvorefter den lå arkiveret indtil relanceringen i 2020, hvor den igen blev sat i produktion af Fredericia.

KØB HER

JAGTSTOLEN

Jagtstolen fra 1950 var Børge Mogensens første design med fri trækonstruktion og kernelæder. Formgivningen fremstår yderst moderne med sin hældning mod gulvet, hvor de traditionelle stoleben er skåret væk.

Jagstolen var ligesom Jagtbordet og jægerstolen skabt til København Snedkerlaugs udstilling Jagthytten.

KØB HER
Image without a name

BM 1106 JÆGERSTOLEN

Børge Mogensen skabte BM 1106 Jægerstolen til Snedkerlaugets udstilling i København i 1950, hvor den blev præsenteret sammen med Jagtbordet. Stolen blev reintroduceret i 2019 af Carl Hansen & Søn efter at have været taget ud af produktionen i en årrække. Jægerstolens formgivende stramme silhuet og raffinerede elegance medvirker, at den kan benyttes både som spisebordsstol, kontorstol og loungestol.

KØB HER
Image without a name

BM 1160 JAGTBORDET

BM 1160 Jagtbordet blev designet af Børge Mogensen i 1950 til Københavns Snedkerlaugs udstilling. Det blev oprindelig skabt til et maskulint miljø i form af en jagtstue, da Snedkerlaugets tema daværende år var Jagthytten. Det organiske bord i træ er formgivet med to metaltværstænger og er forholdsvist smalt. Derfor passer det ideelt ind i mindre rum til øjeblikke med hyggeligt samvær.

KØB HER

Tremmesofaen


Tremmesofaen er ikonisk, dansk møbeldesign og et af Børge Mogensens mest kendte designs.

Sofaen blev designet i 1945 til Københavns snedkerlaugs udstilling, hvor Wegner og Mogensen sammen gav deres bud på fremtidens lejlighed. Selvom tremmesofaen fik stor opmærksomhed på udstillingen, fremstod den for sofistikeret til efterkrigstidens smag.

Tremmesofaen blev først sat i produktion i 1963, hvor publikummet var klar til kombinationen af den engelske daybed og den franske chaiselong. Med tremmesofaen skabte Mogensen en ny sofatype, hvor gavlen kan slås ned ved hjælp af de karakteristiske lædersnører.

KØB HER