TOP

Hans J. Wegner

Sammen med flere anerkendte møbeldesignere skabte Hans J. Wegner, det vi i dag kalder dansk designs guldalder. Wegner er en af de mest betydningsfulde designere, vi har haft i Danmark og grundet hans visionære tilgang til møbeldesigns, kan man finde hans møbler over hele verden.

Hans J. Wegner blev født i 1914 i Tønder, Danmark. Allerede som 14-årig blev han snedkerlærling hos H. F. Stahlberg. Dette var starten på en attråværdig karriere. Fra 1936-38 gik Wegner på Kunsthåndværkerskolen i København, men han nåede aldrig at dimittere, da han blev hentet til Århus for at designe møbler til det nyopførte rådhus sammen med kollegaerne Arne Jacobsen og Erik Møller i 1938.

Herefter påbegyndte Wegner et succesfuldt samarbejde med snedkermester Johannes Hansen, som spillede en vigtig rolle i Wegners karriere. Johannes Hansen introducerede Wegners møbler på snedkerlaugets udstillinger i København. Her fik Wegner sit store gennembrud med Den Runde Stol, også kendt som The Chair JH503. Den Runde Stol appellerede især til amerikanerne, og efter at den blev fremhævet i det amerikanske tidsskrift Interior, blev der skabt en international anerkendelse af dansk møbeldesign. Den Runde Stol blev valgt til den første tv-transmitterede valgdebat nogensinde mellem Nixon og Kennedy grundet dens komfort og stilrene look.

I årene 1938-1992 modtog Wegner flere store hæderspriser og blev udnævnt som æresdoktor hos Royal College of Arts. Samtidig underviste han og udførte store indretningsopgaver samt kreerede udsøgte møbeldesigns. Da Wegner døde i 2007, efterlod han et eftermæle, som vil blive ved med at sætte sit aftryk på dansk design og kultur adskillige generationer fremover.


CH25 LOUNGESTOL

Den ikoniske loungestol med ryg og sæde i papirgarn, blev designet i 1949 af Wegner for Carl Hansen & Søn. Stolen var grundet materialevalget revolutionerende og Wegner var meget begejstret for materialets udseende og slidstyrke uden stræk.

En erfaren fletter bruger 10 timer og 400 meter papirgarn pr. stol og anvender en særlig fletteteknik, der minder om vævning. Resultatet er en yderst æstetisk og komfortabel loungestol.

KØB HER

CH23 SPISEBORDSSTOL

Med sine organiske former og minimalistiske udtryk er CH23 et design, der vidner om, at skandinavisk enkelthed kan tale for sig selv gennem en naturlig æstetik og gennemførte detaljer.

Stolen blev designet i 1950, men fremstår stadig som et moderne møbel grundet sin evige tidløshed, der passer ideelt ind i det stilrene hjem.

KØB HER
Image without a name

CH110 Skrivebord

CH110 skrivebordet adskiller sig fra Wegners andre designs grundet det stramme look, der kommer til udtryk gennem stålstellet og de markante linjer. Det blev designet i 1970 som en del af et eksklusivt kontorkoncept. Med kontor-serien viste Wegner endnu engang sine fremragende designerevner. Serien blev relanceret i 2008 til Carl Hansen & Søns 100-års fødselsdag.

KØB HER
Image without a name

CH445 WING CHAIR

Med CH445 Wing Chair fra 1960 ses Wegners unikke formgivende evner tydeligt. Loungestolen har et arkitektonisk og skulpturelt design, der tager sig særdeles godt ud lige gyldigt hvilken vej, stolen vender. Da stolen blev skabt, blev den kun produceret i få eksemplarer, men blev relanceret i 2006 af Carl Hansen & Søn. I dag er den tilgængelig med både tekstil- og læderbetræk.

KØB HER

CH78 MAMA BEAR LOUNGESTOL

Mama Bear Loungestolen blev introduceret i 1954 i forlængelse af CH71-loungestolen. Stolens skulpturelle silhuet med de bløde og organiske kurver indbyder til et stort kram, der taler til sanserne.

KØB HER

CH07 LOUNGESTOL

CH07 Skalstolen blev designet i 1963 og blev rost af anmelderne for sit avantgardistiske udtryk, men var for markant for datidens brede publikum. Derfor endte det med, at Skalstolen kun blev produceret i et begrænset antal.

I 1998 relancerede Carl Hansen & Søn stolen, hvilket straks blev en stor succes. I dag betragtes Skalstolen, som et af Wegners mest ikoniske og banebrydende designs. Skalstolen er en klar manifestation fra Wegner om, at en stol altid skal være rar at sidde i - samt kunne beundres fra alle vinkler.

KØB HER

J16 GYNGESTOL

J16 Gyngestolen fra 1944, der blev designet for FDB Møbler, er stadig et populært og efterspurgt møbeldesign.

Da Wegner skabte den, lagde han stor vægt på bevægelsesfrihed og ergonomi, hvilket har givet gyngestolen en yderst behagelig komfort.

KØB HER