TOP

Uldpleje

Der findes mange forskellige uldtyper: fx fåreuld, Kashmiruld, alpakauld, merinould og angorauld. Generelt skal de forskellige uldtyper vaskes og plejes på samme måde, men det anbefales, at du altid læser vaskeguiden i uldproduktet grundigt inden vask og pleje, da der kan være forskellige forhold, der skal tages hensyn til.

Inden du vasker dit uldprodukt, skal du tage stilling til, om det reelt har brug for at blive vasket. Nogle gange kan uld nøjes med at blive luftet for at fjerne eventuel lugt. Uld er selvrensende, hvilket betyder, at der sker en kemisk proces, når du sveder i et uldprodukt, hvor ulden leder den friske sved ud gennem fibrene. Vurderer du, at dit uldprodukt har brug for vask, er det vigtigt, at du vasker det på et uld- eller skåneprogram (max 30 grader) med et vaskemiddel uden enzymer.

Efter vask bør uldproduktet tørre uden brug af tøjklemmer, da klemmerne kan strække ulden og give dem grimme klemmemærker. Uld må aldrig tørre i direkte sollys, da uldfibrene bliver nedbrudt af solen. Hæng derimod dine uldprodukter til tørre på et tørrestativ eller på en bred bøjle.

Er dit uldprodukt begyndt at fnulre, skal du være forsigtig, når du fjerner fnulleret. Brug eventuelt en fnugfjerner eller fjern fnulleret ved brug af håndkraft.