TOP

Poul Henningsen

Poul Henningsen blev født i 1894 som barn af forfatterinde Agnes Henningsen, der også var samfundsdebattør og kvindesagsforkæmper og forfatter Carl Ewald. Agnes havde indledt en affære med Carl imens hun var gift med Mads Henningsen, og resultatet af affæren kunne ikke skjules grundet Poul Henningsens og Carl Ewalds tydelige slægtskab. I 1880’erne udgav Carl Ewald bl.a. en række bøger med fokus på børneopdragelse og kønsroller, hvilket var meget kontroversielt set med datidens øjne. Med to forældre, der ofte ytrede deres samfundskritiske røst i offentligheden, blev vejen banet ind i det kulturradikale miljø allerede fra fødslen.

Poul Henningsen viste allerede opfindersnilde som 16-årig med opfindelsen af en selvpumpende cykel, der gav ham et Hielmstierne- Rosencronekse legat for opfindere. PH prøvede flere uddannelser af, bl.a. som arkitekt, som han aldrig gennemførte. Det var først, da han fik plads på en tegnestue, at hans talent endelig kunne få lov at blomstre. Til trods for manglende gennemførelse af arkitektuddannelsen skabte PH flere ikoniske bygninger, heriblandt genopførelsen af Glassalen i Tivoli.

PH-lampen blev designet på baggrund af moren Agnes, der var frustreret over datidens skarpe lys fra lamper, der var skabt til petroleum og gas - og ikke elektricitet. Med fokus på at skabe en til flere skærme, der kunne udnytte lyset maksimalt og sende det ud i rummet uden at blænde, blev treskærmsprincippet konstrueret. I 1925 vandt Poul Henningsen guldmedaljen på Verdensudstillingen i Paris for konstruktionen af hans blændfrie PH-lampe. PH-lampen blev skabt i samarbejde med Louis Poulsen, som stadig står bag produktionen af alle PH-lamper.

Udover at være designer og arkitekt var PH medforfatter på revyer, hvorigennem han kunne ytre sin samfundskritiske røst, forfatter, kunstkritiker, sangskriver, dragebygger m.m. Men først og fremmest var han en multikunstner hele livet igennem, der med en skabertrang og drivkraft større end de flestes, kunne være mere end tilfreds med sit livs mange successeer, da det ebbede ud i 1967.


PH Artichoke 

PH Artichoke blev designet af Poul Henningsen i 1958 til restaurant Langelinie Pavillonen i København, hvor den stadig hænger i dag. Det skulpturelle design med 72 blade fordelt i 12 rækker, giver et blændfrit lys, der har gjort pendlen til et internationalt designikon.

KØB HER

Vandpumpen

Vandpumpen blev designet af Poul Henningsen i 1950'erne som læselampe for Louis Poulsen. Navnet vandpumpen kommer af den justerbare arm, som kan hæves og sænkes, ligesom vandpumpen.

Den tilgængelige udgave Krom Special Edition er kun udgivet i 2.800 eksemplarer.

KØB HER


PH 80

PH80 blev skabt af Bent Boysen, der samarbejdede med Poul Henningsen i mange år. Lampen blev lanceret i 1974 efter Poul Henningsens død for at markere det, der ville have været hans 80-års fødselsdag. PH80 er skabt med treskærmsprincippet med blændfrit lys, der var PH's store opfindelse.

KØB HER
Image without a name

PH 3 ½ - 3

PH 3 ½ - 3 Kan om få år fejre 100-års fødselsdag. Designet blev skabt i 1926 i forbindelse med at Poul Henningsen skabte sit treskærmsprincip, dengang med glasskærm. I dag er PH 3 ½ - 3 tilgængelig med både mundblæste glasskærme, aluminium og pulverlakeret rustfrit stål.

KØB HER
Image without a name

PH-Bordlampen

PH-Bordlampen er et ikonisk belysningsdesign, der er at finde på mange arbejdspladser samt i private hjem hele verden over. Lampen blev designet i 1990, men med Poul Henningsens formfuldendte treskærmsprincip. Lampernes numre indikerer skærmstørrelse samt underskærme.

KØB HER
Image without a name

PH SNOWBALL

PH Snowball blev designet i 1958 under navnet Kuglelamel. Lampen blev fremvist sammen med PH 5 på Kunst- Industrimuseet, men modtog ingen applaus ved fremvisningen. Det var først da Louis Poulsen relancerede den i 1985, at lampen blev anerkendt for sin spektakulære udformning og design.

KØB HER