TOP

Verner Panton

Verner Panton blev født i 1926 på Fyn og viste tidligt stor interesse for at blive kunstmaler. Dette faldt ikke i god jord hos faren, der oprindeligt var landmand og godsforvalter. Faren blev dog ramt af 1930’ernes depression, hvor han mistede sin formue og måtte derfor nødtvungent starte forfra som kroforpagter og værtshusholder. Faren og Verner Panton indgik imidlertid et kompromis om at han kunne begynde at studere arkitektur. Da Panton var i gang med sit grundforløb i Odense i 1940’erne, var Danmark besat af Tyskland. Panton tilsluttede sig modstandsbevægelsen, men måtte gå under jorden i krigens sidste år, da han var eftersøgt af tyskerne. Da krigen endelig sluttede, begyndte Panton at studere på Kunstakademiets Arkitektskole i København og i sin fritid kørte han rundt i et folkevognsrugbrød, som han delte med en af sine studiekammerater. Her nød han at slikke sol på bilens tag rundt omkring i København. Under sine studier mødte han Poul Henningsen, og var for en kort stund også gift med PH’s steddatter Tove Kemp.

I 1950 kom Panton i mesterlære hos Arne Jacobsen, hvor han forblev et par år. Panton udtalte i et interview i 1995, at han i sin tid hos Arne Jacobsen blev sat til at tegne på Rødovre-bebyggelsen og i tegneprocessen, malede han bebyggelsen med en knaldfarve. Da Arne Jacobsen så tegningen, sagde han at det egentlig var rigtigt, men han turde sgu ikke. Panton deltog herudover bl.a. i designprocessen af Myre-stolen, men det var hele tiden et ønske fra Pantons side at designe produkter i eget navn og i 1953 kørte han gennem Europa, hvor han fik en del kontakter, der gavnede hans senere karriere. Fra 1955 startede Panton at producere i eget navn hos Fritz Hansen, her i blandt Tivoli-stolen, som oprindeligt blev skabt til en restaurant i Tivoli. 

Verner Panton skabte ikke sine møbel- og lampedesigns på traditionel manér. Han ønskede at ændre folks adfærd ved at sætte adfærdsdesign i fokus og frigive mennesker fra at være låst til møblerne, som ved et klassisk sofaarrangement. Han var interesseret i det, man vil kalde for social æstetik og farvepsykologi og så masseproduktion og industrielt design som vejen frem.

Pantons mantra lød: ”Hellere et mindre vellykket eksperiment end en smuk trivialitet”. 


Panton og lamperne

VP GLOBE PENDEL

VP Globe er et dansk designikon der har et stærkt strejf af futurisme til trods for at lampen blev designet i 1969. Med lampen ville Panton skabe et design, der kunne fange øjet og forene rummet, alene eller i en klynge.

Lampen består af en transparent akrylkugle, der har fem interne reflektorer ophængt af tre stålkæder. 

KØB HER

FLOWERPOT

Flowerpot-lampen blev symbol på Flower Power bevægelsen, der især karakteriserede tidsånden i 1960’erne.

Lampen blev designet i 1968, hvor den samme år blev fremvist på udstillingen Visiona, hvorefter den blev sat i produktion. Lampens popularitet, der har varet indtil i dag, har medført at den blev kaldt for belysningens folkevogn. Flowerpot-lampen blev desuden Pantons startskud til senere arbejder med kugle og halvkugleformer som affødte Panthella-lampen i 1971.

Flowerpot-lampen er tilgængelig i flere nuancer og som bordlampe, pendel og væglampe.

KØB HER

PANTHELLA

Verner Panton skabte Panthella-lampen i 1971 i samarbejde med Louis Poulsen.

Lampen fremstår med et organisk og legende udtryk, der gengiver Verner Pantons personlighed. Belysningen, der spredes gennem den semitransparante skærm, er blændfri, blød og behagelig, og bliver reflekteret i trompetfoden, hvilket skaber en hyggelig atmosfære og stemning i rummet. 

Ligesom Pantons andre lampedesigns udfordrer Panthella fantasien, hvor den kan fremstå som paddehat, blomst, noget fra det ydre rum eller en lysende skulptur.

KØB HER
null

FUN

Fun-lamperne er en arkitektonisk designperle, skabt af Verner Panton i 1964. Lamperne er lavet med et krom-stel og er beklædt med perlemorsmuslingeskaller, der giver et blødt og naturligt lys. Når lyset rammer skallerne, sendes lysstråler ud i rummet med en tiltalende udstråling. Muslingeskallerne bidrager med bevægelse og lyd, som giver en helt særlig organisk og sanselig stemning i rummet.

KØB HER

WIRE BORDLAMPE OG GULVLAMPE

Wire-bordlampen og gulvlampen blev designet i 1972. Lampedesignet, der læner sig op ad en topforsejlet pære, synes let til trods for materialevalget, da stålkonstruktionen tillader at man kan se igennem den.

Lampens look er karakteristisk for Verner Panton leg med formgivningen, der ikke måtte være triviel og konform.

KØB HER

Panton og møblerne

PANTON WIRE CUBE

Panton Wire Cube blev skabt af Verner Panton i 1971. Trådkurvene fremstår både elegante og rå, og giver indretningen en personlig kant, når de hænges enkeltvis eller sammensættes til et reolsystem.

KØB HER
Image without a name

PANTON ONE DINING

Verner Panton designede ONE-stolen som sit første stoledesign i 1955. Selvom det snart er 70 år siden at stolene blev designet, synes de stadig aktuelle og moderne.

KØB HER
Image without a name

PANTON ONE LOUNGE

Stolene er tilgængelige med FSC-certificerede papirsnore i otte forskellige farver, der hver giver deres individuelle præg på indretningen. Kombiner eventuelt farverne og skab en ægte Panton-atmosfære.

KØB HER
Image without a name

PANTON ONE KØKKEN OG BARSTOL

Stolen kommer som spisebordsstol, loungestol, køkkenstol og barstol, der hver især er designet til at udfylde forskellige behov og formål.

KØB HER