Indkøbskurv
Henter ordrer...
Tomt billede
Varenummer: Antal: 1 Pris: 1.050.00 DKK DKK
DKK
Pris ekskl. moms 1.239,20 DKK DKK Pris i alt DKK

KÄHLER

Kählers historie starter for 180 år siden i et lille pottemagerværksted i Næstved. Kähler har gennem tiden huset store danske kunstnere som Thorvald Bindesbøll, Svend Hammershøi og Kai Nielsen, der alle har bidraget til de stærke traditioner, brandet er kendt for i dag. Kähler er toneangivende inden for design og keramik. Sortimentet kombinerer klassikere såvel som moderne designgenstande i den velkendte skandinaviske stil som fx Hammershøi, Ursula, Urbania lyshusene og ikke mindst Omaggio vaserne.

KÄHLER

Hammershøi   |   Ursula   |   Urbania   |   Unico   |   Ombria   |   Character   |   Nobili   |  Hammershøi Poppy   |  Gro  |  Relief

Tilbage til brandoversigt

Historien om Kähler

Historien om den stolte, danske familievirksomhed, Kähler, tager sin begyndelse for lidt mindre end 200 år siden i Næstved, hvor den allerførste vase bliver drejet på det lille pottemagerværksted i år 1839.

Det blev den af den holstenske pottemager Herman Joachim Kähler, der havde åbnet det keramiske værksted i Kindhestegade samme år.

Værkstedet og Kähler Keramik skulle bare bare 50 år senere blive genstand for stor international opmærksomhed og anerkendelse efter verdensudstillingen i Paris 1889 på grund af en helt speciel vase, som dog var lavet af en anden Herman fra familien Kähler.

Familien Kählers mange Hermaner

Herman Joachim Kähler (1808-1884)

Da Herman Joachim Kähler etablerede sin virksomhed, var det ikke vaser, men derimod køkkentøj (f.eks. mælkefade, barselsspande og syltekrukker m.m.) og kakkelovne, der blev produceret.

Den keramik, som vi stadig den dag i dag kender Kähler for, kom først på drejeskiven i familievirksomhedens næste generation med sønnen Herman August Kähler.

Herman August Kähler (1846-1917)

Herman August Kähler overtog pottemagerværkstedet i slutningen af 1860’erne, efter han havde rejst og arbejdet på værksteder i Berlin, Strasbourg og Paris.

Herman August Kähler var særligt interesseret i glasurmaleri, hvilket han havde lært at mestre på Holmegaard Glasværk. Han eksperimenterede med glasurene i det nye værksted, som han lod bygge i 1975, hvilket i dag kendes som Kählersbakken og er hovedkontor samt museum for Kähler.

Særligt den røde lustrefarve, der ellers kun blev brugt til dekoration, kastede Herman August Kähler sin kærlighed på og dyppede en hel vase i den metallisk røde glasur og tog den med til verdensudstillingen i Paris 1889.

Vasen gjorde Kähler Keramik berømt i hele verden, og farven samt Herman August Kählers signatur, HAK, blev sidenhen varemærker for værkstedets produktioner.

Herman H.C. Kähler (1876-1940)

Efter Herman August Kählers død i 1917 tog hans søn Herman H.C. Kähler over. Han var ikke en ligeså frembrusende frontfigur som sin far, men han var særligt dygtig til at inspirere Kählers malerdamer og især begittedekorationerne prægede produktionen i denne periode. I samme periode er mange store kunstnere også tilknyttet Kähler-værkstedet, hvilket der havde været tradition for siden 1880’erne.

Herman Jørgen Kähler (1904-1996)

Da Herman H.C. Kähler dør i 1940 overtages fabrikken af Herman Jørgen Kähler og desuden broren Nils Kähler.

Herman Jørgen Kähler tog sig mest af den praktiske og administrative del af at styre virksomheden. Han og og Nils Kähler udgjorde den sidste generation af Kähler-familien til at drive virksomheden.

I 1974 endte familieepoken, da Næstved Kommune overtog fabrikken. De næste til at overtage blev Holmegaard Glasværk, hvor Herman August Kähler oprindeligt blev undervist i glasurmaleri. I 2008 blev Kähler erklæret konkurs, og rettighederne til varemærket blev opkøbt af arkitekten Frantz Longhi. Siden 2018 har Kähler været en del af Rosendahl Design Group.

Kähler og kunstnerne

Gennem årene har flere fantastisk dygtige kunstnere, keramikere, tegnere, malere og designere været tilknyttet Kähler og det med stor succes. Nogle har være mere betydningsfulde end andre, og dem kan du få et overblik over herunder.

H.A. Brendekilde (1857-1942)

H.A. Brendekilde var kunstmaler og Kählers første egentlige kunstneriske medarbejder. Han var tilknyttet Kähler fra 1885-1907 og var i denne periode en af Danmarks førende designere.

L.A. Ring (1854-1933)

Laurids Andersen, som populært blev kaldt L.A. Ring efter sin fødeby Ring syd for Næstved, var en del af kunstnerkredsen omkring H.A. Brendekilde i slutningen  af 1800-tallet. L.A. Ring lavede kun få keramiske værker for Kähler, men gengav til gengæld mange situationer fra værkstedet i malerier. L.A. Ring giftede sig i øvrigt med Sigrid Kähler, som var datter af Herman August Kähler.

P.S. Krøyer (1851-1909)

Selveste Peder Severin Krøyer var også knyttet til Kähler-værkstedet. Den verdensberømte Skagensmaler har ved flere lejligheder portrætteret sin ven Herman August Kähler både ved drejeskiven i Næstved og i Skagen under et besøg i 1901.

Karl Hansen Reistrup (1863-1929)

Porcelænsmaleren Karl Hansen Reistrup blev ansat som modellør og maler hos Kähler i 1888 efter at have været ved Den Kongelige Porcelænsfabrik. Karl Hansen Reistrup var kendt for at skabe dyr i keramik og nogle af hans værker er aldeles prominente i dag. Eksempelvis står Elefantvasen, som han har lavet, i Dronning Margrethes soveværelse, brugt som en lampefod.

Thorvald Bindesbøll (1846-1908)

Arkitekten Thorvald Bindesbøll var ved Kähler over to omgange i 1890 og 1891. Særligt et alter til Herning kirke fremstillet i glaseret lertøj er værd at fremhæve ved hans produktion.

Svend Hammershøi (1873-1948)

Svend Hammershøi er vel nok den kunstner, som flest forbinder med Kähler. Han var tegner, maler og keramisk uddannet, og han arbejdede som kunstnerisk formgiver hos Kähler fra 1893 og helt frem til sin død i 1948.

Svend Hammershøi laver især krukker og skåle med kraftige profileringer, men bør også huskes for at genoplive terrakottaen og hans særlige, store krukker og gulvvaser i uglaseret rødler samt sine hvid-grå-sorte arbejder.

Stadig den dag i dag er Hammershøi-serien kendetegnet ved sine markante og smukke profileringer både horisontalt og vertikalt.

Jens Thirslund (1892-1942)

Jens Thirslund kom til Kähler i 1913 og blev kendt især for sine fantastiske vægfliser, der er begittede og mønstrede. Jens Thirslund var også en stor inspirationskilde for andre Kählerkunstnere. Eksempelvis var det ham, som kom frem til den sort-hvide tin-glasur, som blev anvendt til at dekorere mange af Svend Hammershøis værker.

Kai Nielsen (1882-1924)

Dovendyret, Susanne i badet, Prinsessen på ærten, Eva på æblet, Nina på kuglen og Globetrotteren. Disse er alle navne på nogle få af de meget populære figurer, som billedhuggeren Kai Nielsen producerede for Kähler i 1922.

Kai Nielsen havde flere sygdomsperioder i sit liv og døde i 1923 kun 41 år gammel. Han kom til til Kähler i 1921.

Kählers anonyme malerdamer

En stor del af Kähler Keramiks succes skal tilskrives deres ufatteligt dygtige malerdamer. Mange forskellige malerdamer har været tilknyttet Kähler gennem årene, men fælles for dem alle var, at de havde hver sin personlige stil samt talent, og så blev alle deres værker udsendt i anonymitet.

Herunder kan du læse om tre af Kählers allerbedste malerdamer.

Signe Steffensen (1881-1935)

Signe Steffensen arbejdede som malerdame for Kähler indtil 1934, altså et år før hendes død, og var i en periode førstedame for malerstuen. Signe Steffensen mestrede den yderst vanskelige dekorationsteknikker, hornmaleriet, og hendes hornmalede keramikgenstande blev en kæmpe salgssucces.

Stella Kähler (1886-1948)

Stella Kähler lavede begittedekorationer og havde en meget afdæmpet stil. Hun havde også keramik med den røde lustre, og i 1914 blev en af disse genstande solgt til Det Svenske Nationalmuseum i Stockholm.

Stella Kähler var datter af Herman August Kähler og giftede sig med Kähler-kunstneren Jens Thirslund den 7. marts 1914.

Tulle Emborg (1896-1980)

Hvis der var nogen af malerdamerne, der kunne siges at have sin egen stil, så var det Tulle Emborg, der var tilknyttet Kähler i 1930’erne. Hun kunne både lave hornmaleri og vådt-i-vådt-dekorationer, hvor hun brugte ting som f.eks. skeer og desuden rystebevægelser i sine eksperimenter for at få farverne til at flyde sammen.

Kählers særlige logo

Samtlige af Kählers produktioner i dag har det samme logo i bunden; HAK.

HAK står selvfølgelig for Herman August Kähler, der overtog værkstedet i anden halvdel af 1800-tallet efter sin far Herman Joachim Kähler, som er Kählers grundlægger.

Initialerne har prydet de fleste af Kählers produktioner siden 1872, men da Svend Hammershøi i 1913 designer et sammenskrevet HAK-logo, bliver denne obligatorisk for enhver original genstand i en af Kählers mange serier.

Kählers serier

Kählers sortiment består af et væld af forskellige udsøgte og stilfulde produkter, som tilhører forskellige serier, hvilke der efterhånden er en hel del af.

Her hos Illums Bolighus finder du både serierne Hammershøi, Ursula, Urbania, Unico, Ombria, Glasurtop, Mano, Character, Gro, Kokong, Nobili, Kontur, Glasurtoppe, Fugato, Balustre m.fl.

Balustre

Kähler Balustre er en serie af lamper, hvis formsprog er organisk, sanseligt og stramt. Serien er designet af Turi Heisselberg Pedersen, som er uddannet fra Designskolen Kolding.

Botanica

Kähler Botanica er en serie af unikke vaser, der er glaseret med reaktiv glasur, hvilket får vasen til at fremstå mere levende og får farverne på hver enkelt vase til at variere. Serien er designet af Mette Bache og Barbara Bendix Becker, som begge er uddannet fra Danmarks Designskole.

Character

Kähler Character er en serie af figurer med en uglaseret finish, der forestiller forskellige menneskelige arketyper som f.eks. “Den nysgerrige”,”Den opmærksomme” m.fl. Serien er designet af billedhuggeren Malene Bjelke, som er uddannet fra Danmarks Designskole.

Fiducia

Kähler Fiducia er en serie af vaser og lysestager, der kan kombineres, så de nærmest står “hånd i hånd”. Serien er designet af Louise Campell, som er uddannet fra Danmarks Designskole.

Fiora

Kähler Fiora er en serie af farverige vaser og krukker med tilhørende fade. Serien er designet af Stine Goya, som er uddannet fra Central St. Martins i London.

Fugato

Kähler Fugato er en stilfuld højtaler, som har et minimalistisk og nordisk look og fås i flere farver. Serien er skabt i samarbejde med System Audio.

Glasurtoppe

Kähler Glasurtoppe hylder Kählers fortid og historie. Før i tiden brugte man toppe som disse til at teste, hvordan en bestemt glasur ville se ud. Nu er glasurtoppene en serie af dekorative designgenstande, som findes i 25 forskellige nuancer.

Gro

Kähler Gro er en serie af urtepotteskjulere med en unik overflade, der har markante, sekskantede strukturer. Serien er designet Christian Bruun.

Hammershøi

Kähler Hammershøi er Kählers største serie, som består af både vaser, tallerkner, kopper, dekorationer og meget, meget andet. Fælles for dem alle er, at de bærer kendetegnene fra Svend Hammershøis originale design, nemlig de kraftige profileringer.

Hammershøi Christmas

Kähler Hammershøi Christmas er julekollektionen af Hammershøi-serien og er designet af Rikke Jacobsen og Hans-Christian Bauer.

Hammershøi Poppy

Kähler Hammershøi Poppy er en helt unik kollektion af Hammershøi-serien, som er dekoreret med bedårende akvareltegninger af valmueblomster. Kähler Hammershøi Poppy er designet af Rikke Jacobsen og Hans-Christian Bauer.

Hammershøi Easter

Kähler Hammershøi Easter er påsleekollektionen af Hammershøi-serien og er designet af Rikke Jacobsen og Hans-Christian Bauer.

Kaolin

Kähler Kaolin er en serie lavet til at kunne bruges både til hverdagens uformelle måltider og de store festmiddage. Serien er designet af Cecilie Manz, som er uddannet fra Danmarks Designskole og University of Art and Design i Helsinki.

Kabell

Kähler Kabell er en serie af vaser med blomstermotiv, som fås i farverne indigoblå, støvet blå og støvet rosa. Serien er designet af Susanne Schjerning, der er uddannet fra Det Kongelige Kunstakademi.

Kokong

Kähler Kokong er en serie af vaser, lysestager og fade, der kendes for sine dråbeformede udskæringer og et miks af blank og mat glasur. Serien er designet af den svenske designerduo Bernadotte & Kylberg.

Kontur

Kähler Kontur er en serie af vaser, hvis formsprog er organisk, sanseligt og stramt. Serien er designet i forbindelse med Kählers 180-års jubilæum af Turi Heisselberg Pedersen, som er uddannet fra Designskolen Kolding.

Mano

Kähler Mano er en serie af kopper og kander i smukke pastelfarver med dobbeltglasur. Serien er designet af Jeanette List Amstrup, som er uddannet fra Danmarks Designskole.

Nobili

Kähler Nobili er en dekorativ juleserie, som tager udgangspunkt i julens velkendte former. Serien er ekstremt populær og skabt af Mette Bache og Barbara Bendix Becker, som begge er uddannet fra Danmarks Designskole.

Omaggio

Kähler Omaggio er serie af vaser, lysestager m.m. med kendetegnende horisontale striber, som er elsket af rigtig mange danskere. Serien er skabt af Ditte Reckweg og Jelena Schou Nordentoft, der har designvirksomheden Stilleben. De er begge uddannet fra Danmarks Designskole.

Ombria

Kähler Ombria er en serie af vaser, lysestager, tallerkner m.m. Serien er designet af multimediedesigner Anders Arhøj.

Sparedyr

Kähler Sparedyr er en serie af keramikfisk, som man kan gemme sine mønter og pengesedler i. Serien er en populær gave til barnedåber, fødselsdage og andre højtider.

Stella

Kähler Stella er en serie af lysholdere i spinkel, hvid keramik. Serien er designet af islandske Thora Finnsdottir, der er uddannet fra Danmarks Designskole.

Stories of Eve

Kähler Stories of Eve er en serie af blanke, hvide keramikfigurer med titler som “Love in motion”, “Tenderness” og “Happiness”. Serien er designet af Louise Hindsgavl, som er en af vor tids største, kvindelige kunstnere inden for keramik.

Unico

Kähler Unico er en serie af vaser, skåle, fade og urtepotteskjulere med en unik og farverig glasur og fås i mange nuancer. Serien er designet af multimediedesigner Anders Arhøj.

Urbania

Kähler Urbania er en serie af søde, dekorative og hyggelige lyshuse, der er meget populære blandt danskerne. Serien er designet af Mette Bache og Barbara Bendix Becker, som begge er uddannet fra Danmarks Designskole.

Ursula

Kähler Ursula er et prisvindende stel fra den internationalt anerkendte keramiker Ursula Munch-Petersen, der i øvrigt er datter en den danske surrealist Gustaf Munch-Petersen, der blev dræbt under den spanske borgerkrig i 1930’erne.